Algemene Voorwaarden
Algemene Voorwaarden van Inkoop en Onderaanneming van Handelsonderneming INKA C.V. gevestigd Avelingen West 5 te Gorinchem en de aan INKA verbonden ondernemingen. Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 23085200, alwaar deze voorwaarden zijn gedeponeerd in januari 2018.
Artikel 1 – Definities
ALGEMENE VOORWAARDEN: deze algemene voorwaarden van inkoop en onderaanneming;
HOOFDOVEREENKOMST: de tussen PRINCIPAAL en INKA gesloten overeenkomst in het kader van welke overeenkomst de PRINCIPAAL INKA inschakelt om zaken te leveren of diensten uit te voeren;
INKA: de Handelsonderneming INKA C.V. en/of met haar verbonden ondernemingen en/of één of meer van haar vennoten;
OPDRACHTNEMER: de natuurlijke of rechtspersoon die aan INKA zaken levert, voor hem diensten verricht of met INKA is overeengekomen zulks te doen, het WERK uitvoert, alsmede degene aan wie INKA een opdracht van andere aard heeft verstrekt;
OVEREENKOMST: alle overeenkomsten, waaronder onder meer begrepen onderaannemingsovereenkomsten, raam- en/of deelovereenkomsten en deze ALGEMENE VOORWAARDEN, tussen INKA en OPDRACHTNEMER betreffende de aankoop van zaken door INKA en/of het uitvoeren van WERK in onderaanneming door OPDRACHTNEMER en/of het afnemen van overige diensten door INKA van OPDRACHTNEMER, alsmede iedere andere opdracht die INKA aan OPDRACHTNEMER verstrekt, alsmede alle (rechts)handelingen die met een en ander verband houden;
PERSONEEL: Een ieder die, al dan niet krachtens een dienstbetrekking, werkzaam is ten behoeve van de OPDRACHTNEMER c.q. diens onderaannemer en door deze bij de uitvoering van de OVEREENKOMST wordt ingeschakeld;
PRINCIPAAL: de natuurlijke of rechtspersoon aan wie INKA in het kader van de HOOFDOVEREENKOMST zaken levert of voor wie INKA diensten uitvoert;
WERK: de door OPDRACHTNEMER uit te voeren werkzaamheden, zoals overeengekomen in de OVEREENKOMST gesloten tussen INKA en OPDRACHTNEMER.
Artikel 2 – Toepasselijkheid
2.1 Deze ALGEMENE VOORWAARDEN zijn van toepassing op alle aanvragen, offertes, aanbiedingen, opdrachten, (purchase) orders, opdrachtbevestigingen, OVEREENKOMSTEN en andere rechtshandelingen terzake van het door OPDRACHTNEMER aan INKA leveren van zaken, verrichten van diensten of WERK, uitvoeren van opdrachten en verrichten van overige werkzaamheden.
2.2 In het geval op de rechtshandelingen en rechtsbetrekkingen van INKA enerzijds en OPDRACHTNEMER anderzijds zowel de bepalingen van Deel 2 als de bepalingen van Deel 3 van deze ALGEMENE VOORWAARDEN toepasselijk zijn, en voor zover de bepalingen in Deel 3 van deze ALGEMENE VOORWAARDEN qua inhoud afwijken van de bepalingen in Deel 2 van deze ALGEMENE VOORWAARDEN, prevaleren de bepalingen van Deel 3 van deze ALGEMENE VOORWAARDEN.
2.3 Afwijking en/of aanvulling van deze ALGEMENE VOORWAARDEN kan alleen schriftelijk en uitdrukkelijk worden overeengekomen. INKA is te allen tijde gerechtigd de ALGEMENE VOORWAARDEN te wijzigen, welke wijziging bindend zal zijn tussen partijen na deponering en publicatie op de website van INKA.
2.4 Algemene voorwaarden, onder welke benaming dan ook, van OPDRACHTNEMER zijn uitdrukkelijk niet van toepassing.
2.5 In het geval de OVEREENKOMST qua inhoud afwijkt van de inhoud van deze ALGEMENE VOORWAARDEN, prevaleert de inhoud van de OVEREENKOMST.
Artikel 3 – Totstandkoming van de OVEREENKOMST
3.1 Offertes, aanbiedingen, etc. afkomstig van OPDRACHTNEMER zijn onherroepelijk, tenzij daaruit ondubbelzinnig blijkt dat deze vrijblijvend is.
3.2 Een OVEREENKOMST komt tussen INKA en OPDRACHTNEMER pas tot stand indien INKA een offerte / aanbieding van OPDRACHTNEMER uitdrukkelijk heeft aanvaard en een order heeft verstrekt. Een order van INKA dient te allen tijde door OPDRACHTNEMER te worden bevestigd door retourzending van de getekende kopieorderbevestiging. Ook een getekend exemplaar van de chauffeurslijst of de pakbon wordt verondersteld een orderbevestiging te zijn.
3.3 Mondelinge orders / opdrachten door, en afspraken met ondergeschikten van OPDRACHTNEMER binden INKA niet, behoudens voor zover de mondelinge orders, opdrachten of afspraken door INKA schriftelijk zijn bevestigd.
3.4 Alle kosten gemoeid met het opstellen van een offerte / aanbieding zijn voor rekening van OPDRACHTNEMER.
3.5 Indien bij de uitvoering van de OVEREENKOMST gebruik wordt gemaakt van door INKA ter beschikking gestelde of goedgekeurde tekeningen, modellen, specificaties, berekeningen, keuringsvoorschriften en dergelijke, maken deze onverkort deel uit van de OVEREENKOMST.
3.6 Indien meerdere OPDRACHTNEMERS in onderlinge samenwerking de aanbieding hebben gedaan of de OVEREENKOMST zijn aangegaan, zijn zij hoofdelijk aansprakelijk jegens INKA terzake van de nakoming van alle verplichtingen die hunnerzijds uit de OVEREENKOMST voortvloeien alsmede voor het betalen van schadevergoeding indien niet, niet-tijdig of niet volledig aan de in het voorgaande van dit lid bedoelde verplichtingen wordt voldaan.
Artikel 4 – Prijzen
4.1 Tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen, zijn overeengekomen prijzen en tarieven bindend en inclusief alle kosten en exclusief BTW.
4.2 Tenzij schriftelijk anders overeengekomen, zijn en blijven prijsstijgingen (al dan niet als gevolg van prijsstijgingen welke zijn doorgevoerd door de fabrikant van de door OPDRACHTNEMER aan INKA te leveren zaken) na totstandkoming van de Overeenkomst voor rekening van OPDRACHTNEMER. Indien OPDRACHTNEMER eenmaal overeengekomen prijzen wenst te wijzigen, zal hij daartoe in voorkomende gevallen in overleg treden met INKA.
Artikel 5 – Levering van zaken
5.1 Levering van zaken dient te geschieden op de wijze en tijd zoals in de order / opdracht / OVEREENKOMST is aangegeven.
5.2 Tenzij anders overeengekomen, geschiedt levering DDP (Delivered Duty Paid) [overeengekomen plaats van bestemming], stipt op het overeengekomen tijdstip of binnen de overeengekomen termijn. Voor de interpretatie van leveringscondities is van toepassing de ten tijde van het sluiten van de OVEREENKOMST meest recente versie van de ICC Incoterms.Het voor levering overeengekomen tijdstip dan wel de voor levering overeengekomen termijn is steeds de fatale termijn. Door het overschrijden van een overeengekomen termijn voor (delen van) de levering van zaken is OPDRACHTNEMER derhalve in verzuim.
5.3 Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen, is OPDRACHTNEMER niet gerechtigd tot het doen van deelleveringen. Indien het uitvoeren van deelleveringen is overeengekomen, wordt voor de toepassing van deze ALGEMENE VOORWAARDEN onder levering mede een deellevering verstaan.
5.4 Met levering van meer of minder dan de bestelde hoeveelheid wordt slechts akkoord gegaan indien dit schriftelijk en uitdrukkelijk is overeengekomen.
5.5 Onder levering wordt mede verstaan de levering van alle bijbehorende hulpmiddelen en alle bijbehorende documentatie. De levering moet in ieder geval vergezeld gaan met de noodzakelijke instructies aan INKA, teneinde INKA in staat te stellen zelfstandig van de geleverde zaken gebruik te maken.
5.6 Indien INKA OPDRACHTNEMER verzoekt de levering uit te stellen zal OPDRACHTNEMER de zaken deugdelijk en herkenbaar bestemd voor INKA opslaan, beveiligen, verzekeren en voorts alle mogelijke maatregelen treffen om kwaliteitsvermindering te voorkomen totdat de zaken zijn afgeleverd. Indien deze opslag voor OPDRACHTNEMER extra kosten meebrengt, overleggen INKA en OPDRACHTNEMER vooraf over de wijze waarop deze wordt verrekend.
5.7 De levering is voltooid op het moment dat de zaken door of namens INKA in ontvangst zijn genomen en door INKA schriftelijk voor akkoord is getekend voor aflevering. Laatstgenoemde ondertekening laat onverlet dat de geleverde zaken op grond van artikel 7 van deze ALGEMENE VOORWAARDEN kunnen worden afgekeurd. Voorts kan OPDRACHTNEMER aan de in de eerste zin van dit artikellid genoemde ondertekening geen enkel recht ontlenen en de ondertekening staat bijgevolg niet in de weg aan het (bijvoorbeeld) door INKA uitoefenen van zijn rechten (onder meer) uit hoofde van een tekortkoming aan de zijde van OPDRACHTNEMER.
5.8 OPDRACHTNEMER is niet bevoegd zijn leveringsverplichting op te schorten in geval INKA tekortschiet in de nakoming van (één van) zijn verplichtingen.
Artikel 6 – Uitvoering van diensten
6.1 De uitvoering van diensten dient te geschieden op de wijze en tijd zoals in de order / opdracht / OVEREENKOMST is aangegeven.
6.2 Door het overschrijden van een overeengekomen termijn voor het verlenen van diensten is OPDRACHTNEMER in verzuim.
6.3 De verlening van diensten is voltooid op het moment dat INKA schriftelijk heeft bevestigd dat de verleende diensten zijn verricht dan wel de verleende diensten heeft goedgekeurd. OPDRACHTNEMER kan aan deze bevestiging dan wel goedkeuring geen enkel recht ontlenen en de bevestiging dan wel goedkeuring staat bijgevolg niet in de weg aan het (bijvoorbeeld) door INKA uitoefenen van zijn rechten (onder meer) uit hoofde van een tekortkoming aan de zijde van OPDRACHTNEMER.
6.4 OPDRACHTNEMER kan de uitvoering van diensten enkel met voorafgaande schriftelijke toestemming van INKA aan derden opdragen.
6.5 OPDRACHTNEMER is verantwoordelijk en draagt zorg voor de bij de te verrichten diensten in te schakelen hulpmiddelen, PERSONEEL en / of derden.
6.6 OPDRACHTNEMER is niet bevoegd de uitvoering van diensten op te schorten in geval INKA tekortschiet in de nakoming van (één van) zijn verplichtingen.
Artikel 7 – Keuring
7.1 INKA is te allen tijde gerechtigd de te leveren (dan wel geleverde) zaken aan een keuring te (doen) onderwerpen, dan wel te onderzoeken of geleverde diensten conform de OVEREENKOMST zijn uitgevoerd. OPDRACHTNEMER is verplicht daaraan zijn volledige medewerking te verlenen.
7.2 In geval van afkeuring zal INKA OPDRACHTNEMER daarvan in kennis stellen. INKA zal de afgekeurde zaken voor rekening en risico van OPDRACHTNEMER (doen) opslaan. Indien OPDRACHTNEMER niet binnen een termijn van 14 dagen nadat INKA aan OPDRACHTNEMER heeft kenbaar gemaakt dat de geleverde zaken zijn afgekeurd, deze zaken heeft teruggehaald, kan INKA deze zaken zonder toestemming van OPDRACHTNEMER voor diens rekening en risico aan hem retourneren. Indien OPDRACHTNEMER weigert de zaken in ontvangst te nemen, kan INKA deze zaken voor rekening en risico van OPDRACHTNEMER opslaan dan wel verkopen dan wel vernietigen.
Artikel 8 – Eigendom en risico
8.1 De eigendom en risico van zaken gaat van OPDRACHTNEMER op INKA over op het moment van levering zoals bepaald in artikel 5.3, tenzij (i) anders is overeengekomen of (ii) de zaken tijdens of na de levering door INKA worden afgekeurd (op grond van artikel 7 van deze ALGEMENE VOORWAARDEN).
8.2 Zaken die door INKA aan OPDRACHTNEMER zijn afgegeven ter reparatie, ver- of bewerking zijn gedurende deze reparatie, ver- of bewerkingsperiode voor risico van OPDRACHTNEMER, maar blijven eigendom van INKA.
8.3 OPDRACHTNEMER garandeert dat de onbezwaarde eigendom van zaken wordt verkregen.
Artikel 9 – Verpakking en verzending
9.1 OPDRACHTNEMER zal de zaken voor zijn rekening met inachtneming van de bij of krachtens wet gestelde eisen en op een voor de zaken geëigende manier verpakken. OPDRACHTNEMER is aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door onvoldoende dan wel inadequate verpakking.
9.2 Iedere zending dient te worden vergezeld van een paklijst.
9.3 Door INKA aan de verpakking en/of verzending gestelde bijzondere eisen zullen, mits tijdig aan OPDRACHTNEMER gecommuniceerd, door OPDRACHTNEMER strikt worden nageleefd.
9.4 OPDRACHTNEMER dient verpakkingsmateriaal op eerste verzoek van INKA terug te nemen.
9.5 Retourzending van (leen)emballage geschiedt voor rekening en risico van OPDRACHTNEMER naar een door deze op te geven bestemming.
Artikel 10 – Facturering en betaling
10.1 Facturen dienen elektronisch of schriftelijk te worden verzonden aan INKA, en dienen ten minste te vermelden de datum en het nummer van de order of de OVEREENKOMST, het afleveradres, de leverdatum, de nettoprijs en het BTW-nummer van OPDRACHTNEMER.
10.2 De betaling zal geschieden uiterlijk binnen 60 dagen na levering van de zaken dan wel uitvoering van de diensten, mits de geleverde zaken dan wel de uitgevoerde diensten zijn goedgekeurd en na ontvangst van alle bijbehorende documentatie waaronder de correct geadresseerde en volledige factuur.
10.3 Indien OPDRACHTNEMER enige verplichting uit hoofde van de OVEREENKOMST niet (volledig) nakomt, is INKA onder meer gerechtigd de betalingsverplichting aan OPDRACHTNEMER op te schorten.
10.4 Betaling door INKA houdt op geen enkele wijze afstand van recht in.
10.5 INKA is te allen tijde bevoegd vorderingen van OPDRACHTNEMER op INKA te verrekenen met vorderingen die zij, uit welke hoofde dan ook, heeft op OPDRACHTNEMER.
10.6 Facturen, die aan INKA worden toegezonden na verloop van één (1) jaar te rekenen van de aflevering van de zaak dan wel uitvoering van de diensten, worden niet geaccepteerd en door verloop van die periode vervalt het recht van OPDRACHTNEMER op betaling van die facturen.
10.7 Om nakoming van de verplichtingen van OPDRACHTNEMER zeker te stellen, is OPDRACHTNEMER verplicht op eerste verzoek van INKA een onvoorwaardelijke en onherroepelijke bankgarantie te doen afgeven door een voor INKA acceptabele bankinstelling. De kosten van de bankgarantie zijn voor rekening van OPDRACHTNEMER.
10.8 Wat betreft de mogelijke verschuldigdheid van wettelijke rente is de toepasselijkheid van artikel 6:119a BW uitdrukkelijk uitgesloten.
Artikel 11 – Wijzigingen
11.1 INKA is bevoegd de omvang en/of hoedanigheid van de te leveren zaken te wijzigen en modificaties aan te brengen in tekeningen, specificaties en dergelijke.
11.2 Indien een zodanige wijziging naar het oordeel van OPDRACHTNEMER gevolgen heeft voor de overeengekomen prijs, levertijd en/of kwaliteit zal hij, alvorens aan de wijziging gevolg te geven, INKA hieromtrent zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen acht (8) dagen na de kennisgeving van de verlangde wijziging, schriftelijk informeren. Indien deze gevolgen voor de prijs en/of levertijd naar het oordeel van INKA onredelijk zouden zijn ten opzichte van de aard en de omvang van de wijziging heeft INKA het recht de OVEREENKOMST te ontbinden door middel van een schriftelijke kennisgeving aan OPDRACHTNEMER, tenzij dit gelet op de omstandigheden kennelijk onredelijk zou zijn. Een ontbinding op grond van dit lid geeft geen der partijen een recht op vergoeding van enigerlei schade.
11.3 OPDRACHTNEMER is uitsluitend bevoegd wijzigingen in de uitvoering van de OVEREENKOMST aan te brengen c.q. door te voeren na voorafgaande schriftelijke toestemming van INKA.
Artikel 12 – Garantie
12.1 OPDRACHTNEMER garandeert dat de te leveren zaken dan wel de te verlenen diensten beantwoorden aan de OVEREENKOMST. Deze garantie omvat ten minste dat:
- de zaken beschikken over de eigenschappen die zijn toegezegd;
- de zaken nieuw zijn en vrij zijn van gebreken en rechten van derden;
- de zaken dan wel de diensten geschikt zijn voor het doel waarvoor de opdracht/order is geplaatst dan wel de OVEREENKOMST is gesloten.
- de diensten op vakbekwame wijze en ononderbroken zullen worden uitgevoerd;
- de zaken dan wel diensten voldoen aan de bij of krachtens wet en/of toepasselijke regels van zelfregulering gestelde eisen, onder andere op het gebied van kwaliteit, gezondheid, omgeving, veiligheid, milieu en reclame;
- de zaken voorzien zijn van een aanduiding van de producent of van degene die de zaken in de handel brengt. Op eerste verzoek levert de OPDRACHTNEMER de bijbehorende oorsprongsdocumenten en conformiteitsverklaringen aan, en;
- de zaken voorzien en vergezeld zijn van alle gegevens en instructies die nodig zijn voor een juist en veilig gebruik.
12.2 Indien geleverde zaken – ongeacht de resultaten van voorafgaande keuringen – niet blijken te voldoen aan het bepaalde in lid 1 van artikel 12 van deze ALGEMENE VOORWAARDEN, zal OPDRACHTNEMER de zaken voor zijn rekening en ter keuze van INKA op diens eerste verzoek herstellen, vervangen of het ontbrekende aanvullen, tenzij INKA de voorkeur geeft aan ontbinding van de OVEREENKOMST overeenkomstig het bepaalde in deze ALGEMENE VOORWAARDEN en een en ander onverminderd de andere rechten van INKA uit hoofde van een tekortkoming (waaronder het recht op schadevergoeding). Alle in verband hiermee te maken kosten (inclusief die van reparatie en demontage) komen voor rekening van OPDRACHTNEMER.
12.3 In spoedeisende gevallen en in gevallen dat na overleg met OPDRACHTNEMER redelijkerwijs moet worden aangenomen dat deze zal tekortkomen in de nakoming van zijn garantieverplichtingen, heeft INKA het recht herstel of vervanging voor rekening van OPDRACHTNEMER zelf uit te voeren of door derden uit te laten voeren. Dit ontslaat OPDRACHTNEMER niet van zijn verplichtingen uit de OVEREENKOMST.
12.4 Zodra OPDRACHTNEMER weet of behoort te weten dat hij zal tekortschieten in de uitvoering van de OVEREENKOMST, is hij verplicht INKA hiervan onmiddellijk schriftelijk onder opgave van redenen mededeling te doen. INKA is in een dusdanig geval bevoegd de rechten uit te oefenen die hij krachtens de wet en de OVEREENKOMST toekomt bij een tekortschieten van OPDRACHTNEMER.
12.5 Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen, geldt een garantietermijn van vijf jaren nadat de zaken zijn geleverd dan wel de diensten zijn uitgevoerd.
12.6 Een overeengekomen garantietermijn begint na acceptatie van het uitgevoerde herstel, de vervanging of aanvulling waarop de garantiebepalingen van toepassing zijn opnieuw te lopen.
Artikel 13 – Aansprakelijkheid
13.1 Iedere tekortkoming in de nakoming van de verplichtingen van OPDRACHTNEMER geeft INKA het recht om OPDRACHTNEMER te verplichten, na afloop van een redelijke termijn tot herstel van de niet-nakoming, tot gehele of gedeeltelijke ongedaanmaking van de tekortkoming en / of gevolgen daarvan voor rekening en risico van OPDRACHTNEMER.
13.2 OPDRACHTNEMER is aansprakelijk voor alle schade die door INKA wordt geleden als gevolg van een tekortkoming in de nakoming van de verplichtingen van OPDRACHTNEMER en/of als gevolg van enig ander handelen of nalaten van OPDRACHTNEMER dan wel zijn PERSONEEL of door hem ingeschakelde derden verband houdende met (de uitvoering van) de OVEREENKOMST. De aansprakelijkheid van OPDRACHTNEMER heeft betrekking op zowel directe als indirecte schade.
13.3 Onverminderd het bepaalde in artikel 28.3 van deze ALGEMENE VOORWAARDEN, vrijwaart OPDRACHTNEMER INKA tegen alle aanspraken van derden in verband met de tussen INKA en OPDRACHTNEMER gesloten OVEREENKOMST.
13.4 Alle schade, inclusief rente, kosten en boetes, die door INKA wordt geleden in verband met vorderingen van de belastingdienst, de Inspectie SZW en/of claims door derden (waaronder de door OPDRACHTNEMER ingezette personen), als ook schade inhoudende kosten van juridische dienstverlening, dan wel schade ten gevolge van stillegging van werkzaamheden, die het gevolg is van de niet juiste naleving van hetgeen is overeengekomen in de Hoofdovereenkomst of deze Algemene Voorwaarden, zal door OPDRACHTNEMER aan INKA worden vergoed. OPDRACHTNEMER vrijwaart INKA tegen alle aanspraken terzake van vorderingen, boetes en/of naheffingen van sociale lasten en/of belastingen met betrekking tot de Hoofdovereenkomst en /of de daaruit voortvloeiende opdrachten.
13.5 OPDRACHTNEMER zal zich tegen de aansprakelijkheid als bedoeld in het onderhavige artikel 13 van deze ALGEMENE VOORWAARDEN genoegzaam verzekeren, of verzekerd zijn, en verleent INKA desgewenst inzage in de polis. Deze verzekeringsplicht strekt zich ook uit tot hulpmiddelen welke op enigerlei wijze bij de uitvoering van de OVEREENKOMST zijn betrokken.
13.6 INKA is niet aansprakelijk voor schade geleden aan de zijde van OPDRACHTNEMER, tenzij de schade het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid aan de zijde van enkel het leidinggevende personeel van INKA. Onder bewust roekeloos handelen als genoemd in de vorige zin van dit artikellid (13.5) wordt uitsluitend een handelen verstaan waarbij het leidinggevende personeel van INKA er (subjectief) mee bekend is dat de kans dat het handelen schade veroorzaakt bepaald groter is dan de kans dat het handelen geen schade veroorzaakt.
Artikel 14 – Algemene verplichtingen OPDRACHTNEMER
14.1 OPDRACHTNEMER wordt geacht bekend te zijn met alle wettelijke regelingen en andere voorschriften, voorwaarden en bepalingen, welke INKA krachtens de door hem met PRINCIPAAL gesloten HOOFDOVEREENKOMST behoort na te leven en in acht te nemen bij de uitvoering van het werk waarvan het WERK een onderdeel vormt.
14.2 OPDRACHTNEMER zal, in zijn hoedanigheid van onderaannemer handelende in opdracht van INKA, de opdracht uitvoeren op een goed, deugdelijke en vakbekwame wijze. OPDRACHTNEMER zorgt daartoe voor de tijdige verkrijging van vergunningen, ontheffingen en dergelijke beschikkingen, die hij nodig heeft of wenst. OPDRACHTNEMER zorgt voor de inzet van terzake kundig en gekwalificeerd PERSONEEL en voor deugdelijk materieel. Zodanige materialen dienen: (i) geschikt te zijn voor het doel waarvoor zij zijn bestemd, (ii) in overeenstemming te zijn met de van toepassing zijnde voorschriften en instructies van overheidsinstanties, – diensten en nutsbedrijven en (iii) te voldoen aan orders en aanwijzingen van INKA.
14.3 OPDRACHTNEMER is verplicht de door INKA, in zijn hoedanigheid van aannemer jegens zijn PRINCIPAAL en van opdrachtgever jegens OPDRACHTNEMER, gegeven orders en aanwijzingen op te volgen. Zo verplicht OPDRACHTNEMER zich alle voorschriften na te leven, welke betrekking hebben op de door hem uit te voeren onderdelen van het WERK, zoals INKA deze zou moeten naleven indien hij dit onderdeel van het WERK zelf zou uitvoeren.
14.4 OPDRACHTNEMER dient zich voordat met de uitvoering van de OVEREENKOMST een aanvang wordt gemaakt op de hoogte te stellen van de omstandigheden op het terrein en in de gebouwen waar de werkzaamheden moeten worden verricht.
14.5 OPDRACHTNEMER is verplicht om de ter beschikking gestelde tekeningen en omschrijvingen te controleren op fouten en onduidelijkheden en bij ontdekking hiervan INKA onverwijld in te lichten.
14.6 OPDRACHTNEMER is niet bevoegd het aan hem opgedragen WERK geheel of ten dele aan een andere over te dragen dan wel het aan het opgedragen WERK of een deel daarvan door een derde in “onderonderaanneming” te laten uitvoeren dan na schriftelijke goedkeuring door INKA. OPDRACHTNEMER blijft jegens INKA te allen tijde verantwoordelijk voor het door hem uitbestede WERK.
14.7 Indien OPDRACHTNEMER bij de uitvoering van het WERK gebruik wenst te maken van (een) door een derde ter beschikking gestelde werknemer(s) geeft hij daarvan schriftelijke kennis aan INKA. Wanneer INKA tegen gebruikmaking van (een) door een derde ter beschikking gestelde werknemer(s) bezwaar heeft, deelt hij dat binnen redelijke termijn aan OPDRACHTNEMER mede.
14.8 Het is OPDRACHTNEMER verboden om het in de onderaannemingssom begrepen bedrag aan verschuldigde premies sociale verzekeringswetten en loonheffing te cederen, te verpanden of, onder welke titel dan ook, in eigendom over te dragen.
Artikel 15 – Verplichtingen inzake personeel en aansprakelijkheid
15.1 De door OPDRACHTNEMER bij de uitvoering van de OVEREENKOMST ingeschakelde personen zullen voldoen aan de door INKA gestelde bijzondere eisen, en bij afwezigheid daarvan aan de algemene eisen van vakbekwaamheid en deskundigheid.
15.2 Indien naar het oordeel van INKA sprake is van onvoldoende gekwalificeerd PERSONEEL is INKA bevoegd om de verwijdering van dit PERSONEEL te gelasten en is OPDRACHTNEMER verplicht tot onverwijlde vervanging, met inachtneming van het bepaalde in lid 1 van dit artikel.
15.3 OPDRACHTNEMER is verantwoordelijk voor de naleving van de geldende Arboregelgeving op de door hem uit te voeren onderdelen van het WERK en voor het treffen van veiligheidsmaatregelen en het geven van veiligheidsinstructies. OPDRACHTNEMER ziet tevens toe op de naleving daarvan. OPDRACHTNEMER vrijwaart INKA voor alle aanspraken van derden die zijn ontstaan ten gevolge van het niet nakomen van deze verplichtingen.
15.4 OPDRACHTNEMER is gehouden de verplichtingen uit de CAO voor het Bouwbedrijf na te komen, tenzij op de werknemers van OPDRACHTNEMER een andere CAO van toepassing is.
15.5 a) OPDRACHTNEMER staat jegens INKA in voor de juiste naleving van de Wet Aanpak Schijnconstructies, meer specifiek van de artikelen 7:616a BW tot en met 7:616f BW, voor artikel 8 van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) en de Wet op het minimumloon en minimum vakantiebijslag (Wmm). OPDRACHTNEMER is verantwoordelijk voor de verplichtingen die de wet aan hem stelt, zijnde een juiste naleving van een van toepassing zijnde cao c.q. betaling van het geldende loon en voor het bijhouden van een inzichtelijke loonregistratie, waardoor controle op de hoogte van het uitbetaalde loon, onkostenvergoedingen, vakantiegeld en afgedragen premies mogelijk is. OPDRACHTNEMER zal ook meewerken aan controles op de naleving van deze verplichtingen op verzoek van de bevoegde autoriteiten en/of INKA. Voorts zal de OPDRACHTNEMER deze verplichting ook doorleggen aan zijn (onder)aannemers en zal hij zich inspannen om bij (verdenking van) misstanden zijn (onder)aannemers deze problemen te laten oplossen c.q. te herstellen. OPDRACHTNEMER spant zich bij duidelijke misstanden van onderbetaling in om problemen met onderbetaling te laten oplossen. OPDRACHTNEMER onderneemt na het signaal van een in het werk gesteld personeelslid c.q. van een ingeschakelde onderaannemer over onderbetaling onverwijld actie (al dan niet richting de betreffende lagere schakel in de keten) met het oog op betaling van het nog verschuldigde loon.
b) Indien INKA wegens de niet-naleving door OPDRACHTNEMER van haar verplichtingen uit een of meer van de in lid 5 sub a van dit artikel genoemde wetten aansprakelijk wordt gesteld door een door OPDRACHTNEMER te werk gestelde werknemer, zal OPDRACHTNEMER INKA ter zake volledig vrijwaren en zal INKA OPDRACHTNEMER ter zake in vrijwaring kunnen oproepen. OPDRACHTNEMER verplicht zich voorts om mee te werken en waar nodig de benodigde informatie te verstrekken, om eventuele claims af te wenden, dan wel tot een minimum te beperken. OPDRACHTNEMER verplicht zich tevens om de door INKA ten gevolge van een voornoemde aansprakelijkheidstelling eventueel betaalde de bedragen, alsmede de juridische kosten voortvloeiende uit het eventuele verweer tegen deze aansprakelijkheidsstelling(en), een en ander inclusief interesten, aan INKA vergoeden.
15.6 a) OPDRACHTNEMER is verplicht zich te houden aan alle voorschriften voortvloeiende uit de Wet op de identificatieplicht (WID) en staat in voor de naleving hiervan door zijn werknemers en/of de door hem ingeschakelde personen.
b) De op het WERK aanwezige personen dienen zich te allen tijde te kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs. Kunnen zij dat niet, dan mogen zij door INKA de toegang tot het WERK worden ontzegd en/of van het WERK worden verwijderd. De hierdoor ontstane schade is voor rekening van OPDRACHTNEMER.
c) OPDRACHTNEMER staat er jegens INKA tevens voor in dat hij zich zal houden aan alle uit de Wet Arbeid Vreemdelingen en daarmee verband houdende wet- en regelgeving op hem rustende verplichtingen.
d) OPDRACHTNEMER is verplicht om INKA voorafgaand aan de aanvang van de werkzaamheden te informeren over de (eventueel) door hem (en/of door hem ingeschakelde derden) ten behoeve van het WERK te werk te stellen vreemdelingen en hem kosteloos bewijs te verschaffen van het feit dat zij rechtmatig in Nederland verblijven en de betreffende arbeid mogen verrichten en dat, zodra de meldingsplicht ex artikel 8 Wagweu in werking is getreden, is voldaan is aan deze melding. OPDRACHTNEMER staat in voor de echtheid en juistheid van deze bescheiden. Verstrekt OPDRACHTNEMER de in het kader van de Wav en WID benodigde bescheiden niet (tijdig), dan is INKA gerechtigd de vreemdeling de toegang tot het WERK te ontzeggen en/of de vreemdeling van het WERK te doen verwijderen. De hierdoor ontstane schade is voor rekening van OPDRACHTNEMER.
e) Indien arbeid alleen mag worden verricht met een geldige tewerkstellingsvergunning of een verblijfsvergunning die de werkzaamheden toestaat, dan dient deze (of een kopie daarvan) op het WERK aanwezig te zijn. In het kader van preventie zal de OPDRACHTNEMER onder meer meewerken aan periodieke controles van INKA op de aanwezigheid van de benodigde (tewerkstellings)vergunningen.
f) Indien arbeid wordt verricht door een of meer vreemdelingen die de Engelse taal niet machtig zijn, staat OPDRACHTNEMER er voor in dat er tijdens de uitvoering van de werkzaamheden een persoon aanwezig is, die zowel de Engelse taal als de taal van de vreemdeling(en) voldoende beheerst.
g) Indien INKA en/of PRINCIPAAL door derden, zoals de Inspectie SZW, een of meerdere boetes opgelegd krijgt en/of het WERK tijdelijk wordt stilgelegd, omdat een of meer door OPDRACHTNEMER te werk gestelde personen niet beschik(t)(/-ken) over een geldige tewerkstellings- of verblijfsvergunning die het verrichten van de werkzaamheden door de betreffende personen toestaat en/of er ten onrechte niet is genotificeerd, zal de OPDRACHTNEMER INKA en/of PRINCIPAAL ter zake volledig vrijwaren en zal INKA de OPDRACHTNEMER ter zake in vrijwaring kunnen oproepen.
h) OPDRACHTNEMER verplicht zich tot slot het (totaal)bedrag van ter zake aan haar en/of PRINCIPAAL opgelegde boete(s), inclusief eventuele verhogingen, en de schade ten gevolge van een eventuele stillegging van het WERK, alsmede de juridische kosten voortvloeiende uit het eventuele verweer tegen deze boete(s), een en ander inclusief interesten, aan INKA te vergoeden.
15.7 Indien INKA ten gevolge van de inzet van een of meer door OPDRACHTNEMER (of een of meer van diens opdrachtnemers) te werk gestelde personen door de Inspectie SZW een of meerdere boetes krijgt opgelegd wegens overtreding van het inlenersverbod als bedoeld in artikel 7a lid 2 van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi), zal OPDRACHTNEMER INKA ter zake volledig vrijwaren en zal INKA de OPDRACHTNEMER ter zake in vrijwaring kunnen oproepen. OPDRACHTNEMER verplicht zich voorts mee te werken en waar nodig de benodigde informatie te verstrekken, om eventuele boetes te voorkomen, af te wenden, dan wel tot een minimum te beperken. OPDRACHTNEMER verplicht zich het (totaal)bedrag van ter zake opgelegde boete(s), inclusief eventuele verhogingen, en de schade ten gevolge van een eventuele stillegging van het WERK, alsmede de juridische kosten voortvloeiende uit het eventuele verweer tegen deze boete(s), een en ander inclusief interesten, aan INKA vergoeden.
Artikel 16 – Verplichtingen inhouding en afdracht belastingen, sociale premies en andere heffingen en
aansprakelijkheid
16.1 OPDRACHTNEMER zal zijn wettelijke verplichtingen als inhoudingsplichtige stipt nakomen. Indien INKA wordt aangeslagen of (mede) aansprakelijk wordt gesteld voor betaling van belastingen (waaronder onder meer zowel loonbelasting als omzetbelasting), sociale premies (zowel het werknemersdeel als het werkgeversdeel), verzekeringspremies, bijdragen aan sociale fondsen, pensioenpremies (zowel het werknemersdeel als het werkgeversdeel) en/of daarmee verband houdende kosten, interesten en/of boetes verband houdende met de inzet van een of meer werknemers door de OPDRACHTNEMER (of een van zijn opdrachtnemers), zal de OPDRACHTNEMER INKA ter zake volledig vrijwaren en zal INKA de OPDRACHTNEMER ter zake in vrijwaring kunnen oproepen.
16.2 OPDRACHTNEMER verplicht zich voorts mee te werken, en waar nodig de benodigde informatie te verstrekken, om eventuele claims van de Belastingdienst en/of andere derden (waaronder pensioenfondsen) te voorkomen, af te wenden, dan wel tot een minimum te beperken. Zo zal OPDRACHTNEMER onder meer de met belastingen, sociale premies en andere wettelijke heffingen verband houdende gedeelte van facturen van zijn onderaannemers, installateurs, leveranciers, e.d. uitsluitend storten op G-rekeningen, dan wel, indien zulks tussen hen is overeengekomen, direct aan de Uitvoeringsinstantie Sociale Verzekeringen dan wel de Ontvanger, en zal zij er op toezien dat de (onder)aannemers, installateurs, leveranciers, e.d. hun (onder)aannemers, installateurs, leveranciers, e.d. op eenzelfde wijze zullen betalen.
16.3 De OPDRACHTNEMER verplicht zich tot slot om INKA schadeloos te stellen voor de geleden schade indien er een aansprakelijkheidsstelling van INKA volgt, daaronder mede begrepen de bedragen die door INKA in gevolge daarvan aan de Belastingdienst en/of het (bedrijfstak)pensioenfonds (en/of andere verplichte sociale fondsen) zijn voldaan, de kosten van een eventuele stillegging van het WERK en van juridische ondersteuning, een en ander inclusief interesten.
16.4 OPDRACHTNEMER is verplicht op verzoek van INKA te overleggen, onder meer:
(a) zijn BTW-nummer;
(b) zijn inschrijfnummer in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel;
(c) voorzover van toepassing, zijn aansluitingsnummer bij de onderlinge waarborgmaatschappij;
(d) een kopie van een vestigingsvergunning, voor zover vereist;
(e) een omzetbelastingnummer en loonbelastingnummer;
(f) een geldig inschrijvingsbewijs bij het betrokken UWV, voor zover het instituut deze verstrekt;
(g) een verklaring inzake afdracht van loonbelasting en premies, zoals bedoeld in de in het kader van de Wet Ketenaansprakelijkheid vastgestelde richtlijn(en);
(h) de originele G-rekeningovereenkomst.
16.5 OPDRACHTNEMER is verplicht het manurenregister en de (loon)staten met de namen en de registratienummers van alle door OPDRACHTNEMER ingeschakelde werknemers c.q. derden, tezamen met identificerende informatie over te leggen.
16.6 OPDRACHTNEMER dient per drie maanden een afschrift te verschaffen van de verklaringen inzake zijn betalingsgedrag bij de bedrijfsvereniging en de ontvanger der directe belastingen.
16.7 OPDRACHTNEMER is verplicht op verzoek van INKA wekelijks een mandagenregister terzake van het aan hem opgedragen WERK te verstrekken. Het mandagenregister dient onder meer de namen van alle door OPDRACHTNEMER bij het WERK ingeschakelde werknemers, alsmede een manurenverantwoording te bevatten.
16.8 INKA heeft het recht de sociale verzekeringspremies, omzetbelasting en/of loonheffing welke door OPDRACHTNEMER zijn verschuldigd met betrekking tot het aan OPDRACHTNEMER opgedragen WERK respectievelijk de ingeleende werknemer, maar waarvoor INKA ingevolge de Invorderingswet 1990 hoofdelijk aansprakelijk is, aan OPDRACHTNEMER te betalen door storting op diens geblokkeerde rekening in de zin van de Invorderingswet 1990.
16.9 INKA heeft voorts het recht de in het vorige lid bedoelde sociale verzekeringspremies, omzetbelasting en/of loonheffing op de onderaannemingssom in te houden en namens OPDRACHTNEMER rechtstreeks aan de Belastingdienst / Centrale Administratie te voldoen, indien INKA redelijkerwijs van mening is dat zulks noodzakelijk is om risico van de in het vorige lid bedoelde hoofdelijke aansprakelijkheid te beperken.
16.10 Indien INKA redelijkerwijs van mening is dat door OPDRACHTNEMER met betrekking tot het aan hem opgedragen een hoger bedrag aan sociale verzekeringspremies en/of loonheffing verschuldigd zal zijn dan het percentage dat in de OVEREENKOMST is vastgesteld, kan in overleg met OPDRACHTNEMER dat percentage dienovereenkomstig worden gewijzigd.
16.11 Indien OPDRACHTNEMER redelijkerwijs van mening is dat door hem met betrekking tot het aan hem opgedragen WERK een lager bedrag aan sociale verzekeringspremies en/of loonheffing verschuldigd is dan het percentage dat in de OVEREENKOMST is vastgesteld, kan in overleg met INKA dat percentage dienovereenkomstig worden gewijzigd.
Artikel 17 – Rechtstreekse prijsaanbieding
17.1 Het is OPDRACHTNEMER niet toegestaan vanaf het totstandkomen van de OVEREENKOMST aan INKA, dan wel aan anderen bij het WERK betrokken (rechts)personen, prijsaanbiedingen te doen voor werk dat te beschouwen is als een uitbreiding of wijziging van het WERK van INKA, behoudens voorafgaande schriftelijke toestemming van INKA.
Artikel 18 – Aanvang van het WERK; uitvoeringsduur
18.1 INKA dient er voor te zorgen dat OPDRACHTNEMER zijn werkzaamheden aanvangt op de in de OVEREENKOMST bepaalde dag. INKA is te allen tijde gerechtigd wijzigingen in enig overeengekomen tijdschema te maken. Slechts de kosten die OPDRACHTNEMER aantoonbaar en naar redelijkheid moet maken in verband met voornoemde wijzigingen komen voor rekening van INKA.
18.2 Indien het niet mogelijk is dat OPDRACHTNEMER op de in de OVEREENKOMST bepaalde dag zijn werkzaamheden aanvangt, is INKA verplicht OPDRACHTNEMER zo vroeg mogelijk, doch uiterlijk vijf werkdagen, of zoveel werkdagen als door partijen is overeengekomen, voor de overeengekomen aanvangsdatum te waarschuwen.
18.3 Indien OPDRACHTNEMER niet in staat is op de overeengekomen bepaalde dag zijn werkzaamheden aan te vangen, is hij verplicht INKA zo vroeg mogelijk, doch uiterlijk vijf werkdagen of zoveel werkdagen als door partijen is overeengekomen, voor de overeengekomen aanvangsdatum te waarschuwen.
18.4 OPDRACHTNEMER heeft het recht op verlenging van de uitvoeringstermijn c.q. van de opleveringstermijn wanneer door overmacht, door voor rekening van de INKA komende omstandigheden, of door wijziging in de OVEREENKOMST dan wel in de voorwaarden van de uitvoering, niet van OPDRACHTNEMER kan worden gevergd dat het aan hem opgedragen WERK binnen de in de OVEREENKOMST bepaalde termijn wordt opgeleverd.
18.5 Indien OPDRACHTNEMER zich niet houdt aan het overeengekomen tijdschema dan wel het tijdschema in enig onderdeel overschrijdt dan wel zijn werkzaamheden niet afrondt binnen de overeengekomen opleveringsdatum, is OPDRACHTNEMER van rechtswege in verzuim. INKA heeft in dat geval recht op vergoeding van alle schade en kosten die als gevolg daarvan intreedt/intreden en dit onverlet enige andere rechten die INKA kan uitoefenen.
Artikel 19 –Gereedschap en materialen
19.1 INKA stelt aan OPDRACHTNEMER geen materialen en gereedschap te beschikking, tenzij in de OVEREENKOMST anders is bepaald.
19.2 Ingeval INKA aan OPDRACHTNEMER materialen en gereedschap ter beschikking stelt, blijven deze eigendom van INKA. OPDRACHTNEMER zal deze bewaren afgescheiden van voorwerpen welke toebehoren aan hemzelf en/of aan derden. OPDRACHTNEMER zal deze markeren als eigendom van INKA. OPDRACHTNEMER is verplicht de door INKA ter beschikking gestelde materialen en gereedschap behoorlijk te gebruiken en OPDRACHTNEMER dient deze na beëindiging van de Overeenkomst terstond terug te geven aan INKA.
19.3 Zoals door de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) is voorgeschreven, is OPDRACHTNEMER gehouden ervoor te zorgen dat het door hem ingebrachte WAM-plichtige werkmateriaal is verzekerd. Met betrekking tot het door OPDRACHTNEMER ingehuurde WAM-plichtige werkmaterieel dient hij zich ervan te overtuigen dat het voldoet aan de hiervoor genoemde verzekeringsvoorwaarden.
19.4 Ten aanzien van kabels, leidingen en andere boven- en ondergrondse eigendommen van derden blijft OPDRACHTNEMER te allen tijde verplicht voor lokalisering van de ligging zorg te dragen. OPDRACHTNEMER dient INKA onverwijld van een eventuele schade in kennis te stellen.
Artikel 20 – Meer – en minderwerk
20.1 INKA heeft het recht te verlangen dat OPDRACHTNEMER meer- c.q. minderwerk verricht.
20.2 Meerwerk van de OPDRACHTNEMER wordt slechts geaccepteerd wanneer dat tevoren schriftelijk is overeengekomen. Zodra de mogelijkheid/wenselijkheid van meer– en/of minderwerk zich aandient, zal OPDRACHTNEMER INKA daarvan schriftelijk in kennis stellen.
Artikel 21 – Inspectie/goedkeuring
21.1 INKA is gerechtigd te allen tijde inspecties c.q. keuringen uit te voeren van het WERK van OPDRACHTNEMER. Deze bevoegdheid omvat mede bevoegdheid tot inspectie en keuring van alle door OPDRACHTNEMER bij de uitvoering van de OVEREENKOMST te gebruiken materialen en gereedschap.
21.2 Inspectie of goedkeuring door INKA ontslaat OPDRACHTNEMER nimmer van enige garantie en/of aansprakelijkheid zoals deze voortvloeit uit de OVEREENKOMST en deze ALGEMENE VOORWAARDEN.
Artikel 22 – Prijzen
22.1 De prijs van het aan OPDRACHTNEMER opgedragen WERK is in de OVEREENKOMST dan wel in een afzonderlijke inkoopopdracht vermeld. Tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen, zijn overeengekomen prijzen en tarieven bindend en inclusief alle kosten en exclusief BTW.
22.2 De prijs van het aan OPDRACHTNEMER opgedragen WERK is een vaste prijs. Tenzij schriftelijk anders overeengekomen, zijn en blijven prijsstijgingen na totstandkoming van de OVEREENKOMST voor rekening van OPDRACHTNEMER. Indien OPDRACHTNEMER eenmaal overeengekomen prijzen wenst te wijzigen, zal hij daartoe in voorkomende gevallen in overleg treden met INKA.
Artikel 23 – Facturering en betaling
23.1 Facturen dienen elektronisch of schriftelijk te worden verzonden aan INKA, en dienen ten minste te vermelden de datum en het nummer van de order of de OVEREENKOMST, de nettoprijs en het BTW-nummer van OPDRACHTNEMER. De facturen van OPDRACHTNEMER dienen te voldoen aan de eisen zoals gesteld in artikel 35 en 35a van de Wet op de omzetbelasting 1968 en aan de eisen zoals vermeld in de OVEREENKOMST. Betaling van een factuur geschiedt uitsluitend wanneer die aan de wettelijke en in de OVEREENKOMST aangegeven eisen voldoet.
23.2 De betaling zal geschieden uiterlijk binnen 60 dagen na ontvangst van alle bijbehorende documentatie waaronder de correct geadresseerde en volledige factuur.
23.3 Indien OPDRACHTNEMER enige verplichting uit hoofde van de OVEREENKOMST niet (volledig) nakomt, is INKA onder meer gerechtigd de betalingsverplichting aan OPDRACHTNEMER op te schorten.
23.4 Betaling door INKA houdt op geen enkele wijze afstand van recht in.
23.5 INKA is te allen tijde bevoegd vorderingen van OPDRACHTNEMER op INKA te verrekenen met vorderingen die zij, uit welke hoofde dan ook, heeft op OPDRACHTNEMER.
23.6 Facturen, die aan INKA worden toegezonden na verloop van één (1) jaar te rekenen van de aflevering van de zaak dan wel uitvoering van de diensten, worden niet geaccepteerd en door verloop van die periode vervalt het recht van de OPDRACHTNEMER op betaling van die facturen.
23.7 Om nakoming van de verplichtingen van OPDRACHTNEMER zeker te stellen, is OPDRACHTNEMER verplicht op eerste verzoek van INKA een onvoorwaardelijke en onherroepelijke bankgarantie te doen afgeven door een voor INKA acceptabele bankinstelling. De kosten van de bankgarantie zijn voor rekening van OPDRACHTNEMER.
23.8 Wat betreft de mogelijke verschuldigdheid van wettelijke rente is de toepasselijkheid van artikel 6:119a BW uitdrukkelijk uitgesloten.
Artikel 24 – Zekerheidstelling
24.1 INKA is gerechtigd om van OPDRACHTNEMER te bedingen, en OPDRACHTNEMER is ook verplicht hieraan mee te werken, dat deze zekerheid stelt voor de nakoming van zijn verplichtingen die voortvloeien uit de OVEREENKOMST.
24.2 Indien niet anders schriftelijk overeengekomen, bedraagt de zekerheidstelling 5% van de aannemingssom. De zekerheid moet worden verstrekt in de vorm van een bankgarantie van een gerenommeerde bankinstelling, welke in Nederland zijn hoofdvestiging heeft.
Artikel 25 – Aansprakelijkheid, vrijwaring en verzekering
25.1 OPDRACHTNEMER is aansprakelijk voor alle schade, hieronder mede begrepen bedrijfsschade en kosten welke INKA en, indien van toepassing, PRINCIPAAL mochten lijden ten gevolge van enige toerekenbare tekortkoming dan wel onrechtmatige daad van OPDRACHTNEMER, diens PERSONEEL of personen van wie OPDRACHTNEMER zich bedient bij de uitvoering van de OVEREENKOMST. Een gelijke aansprakelijkheid bestaat voor schade en kosten, veroorzaakt door zaken – gebruikt dan wel geleverd – die OPDRACHTNEMER voor de uitvoering van de OVEREENKOMST heeft ingezet c.q. gebruikt, zoals materieel, werktuigen, gereedschap en materialen.
25.2 INKA is niet aansprakelijk voor enige schade ontstaan aan de zijde van OPDRACHTNEMER, tenzij veroorzaakt door de bewuste roekeloosheid dan wel grove schuld aan de zijde van INKA of een van zijn leidinggevenden.
25.3 Voorzover INKA op grond van het in het vorige lid bepaalde door derden aansprakelijk wordt gesteld, waaronder begrepen door PRINCIPAAL in verband met uitvoering van de HOOFDOVEREENKOMST, zal OPDRACHTNEMER INKA terzake vrijwaren.
25.4 OPDRACHTNEMER is verplicht zich adequaat te verzekeren tegen het risico van aansprakelijkheid, inhoudende zowel wettelijke als contractuele aansprakelijkheid. Tevens is OPDRACHTNEMER verplicht alle zaken welke hij in verband met de OVEREENKOMST onder zich heeft of gebruikt dan wel geleverd, genoegzaam te verzekeren zolang deze voor zijn risico zijn. Indien INKA daarom verzoekt, zal OPDRACHTNEMER hem kopieën van de desbetreffende polissen verstrekken.
Artikel 26 – Geheimhouding
26.1 OPDRACHTNEMER is verplicht tot absolute geheimhouding van alle van INKA afkomstige informatie (waaronder ideeën, kennis, handelsgeheimen, gegevens, procedures, berekeningen, stoffen, monsters en dergelijke) die hem in het kader van (de uitvoering van) de OVEREENKOMST ter kennis komt en die door INKA is aangemerkt als vertrouwelijk dan wel waarvan OPDRACHTNEMER het vertrouwelijke karakter redelijkerwijs kan vermoeden (“Vertrouwelijke Informatie”). OPDRACHTNEMER beperkt de toegang tot Vertrouwelijke Informatie tot de personen die deze voor (de uitvoering van) de OVEREENKOMST nodig hebben. Behoudens voorafgaande schriftelijke toestemming van INKA maakt OPDRACHTNEMER geen Vertrouwelijke Informatie of enig deel daarvan bekend of openbaar aan enige persoon, vennootschap of andere entiteit en zal OPDRACHTNEMER de Vertrouwelijke Informatie of enig deel daarvan niet gebruiken anders dan voor (de uitvoering van) de OVEREENKOMST.
26.2 De geheimhoudingsplicht bedoeld in dit artikel geldt niet voor informatie waarvan de OPDRACHTNEMER met behulp van schriftelijk bewijs kan aantonen dat deze:
- op het moment van openbaarmaking door INKA reeds algemeen bekend of beschikbaar was of dit nadien is geworden, anders dan door een doen of nalaten van OPDRACHTNEMER, of;
- door OPDRACHTNEMER zelfstandig is ontwikkeld zonder enige gebruikmaking van door INKA geopenbaarde informatie, of;
- op grond van de wet, enig voorschrift of regel van een van overheidswege erkende instantie, dan wel een bindende en niet voor beroep vatbare uitspraak van een rechter of een ander overheidsorgaan, door OPDRACHTNEMER openbaar moet worden gemaakt. In dat geval zal OPDRACHTNEMER INKA hiervan tijdig schriftelijk berichten zodat de omvang van de openbaarmaking door OPDRACHTNEMER, in overleg met INKA, kan worden beperkt tot hetgeen strikt noodzakelijk is.
26.3 OPDRACHTNEMER is verplicht dezelfde verplichting als bedoeld in dit artikel op te leggen aan zijn werknemers of derden die hij bij de uitvoering van de OVEREENKOMST heeft ingeschakeld. OPDRACHTNEMER staat er voor in dat deze werknemers / derden niet in strijd handelen met de geheimhoudingsplicht.
Artikel 27 – Intellectueel eigendom
27.1 Voor zover terzake van door OPDRACHTNEMER geleverde zaken en/of door hem verleende diensten, inclusief de daarbij behorende documenten, intellectuele eigendomsrechten van toepassing zijn, waarvan OPDRACHTNEMER kan bewijzen dat die voorafgaand aan inwerkingtreding van de OVEREENKOMST reeds bestonden en in eigendom waren bij OPDRACHTNEMER of dat zij onafhankelijk van (de uitvoering van) de OVEREENKOMST zijn ontwikkeld, berusten die intellectuele eigendomsrechten bij OPDRACHTNEMER. OPDRACHTNEMER verleent aan INKA een niet-exclusief, eeuwigdurend, onherroepelijk, wereldwijd en overdraagbaar gebruiksrecht ten aanzien van dergelijke intellectuele eigendomsrechten voor enig doel dat verband houdt met het bedrijf of de activiteiten van INKA. Dit gebruiksrecht van INKA omvat mede het recht zodanig gebruiksrecht te verschaffen aan zijn (mogelijke) afnemers of aan andere derden met wie zij relaties onderhoudt in verband met de uitoefening van zijn bedrijf.
27.2 OPDRACHTNEMER garandeert dat het gebruik (inclusief doorverkoop) van de door hem geleverde zaken of verrichte diensten geen inbreuk zal maken op intellectuele eigendomsrechten of andere (eigendoms)rechten van derden.
27.3 OPDRACHTNEMER vrijwaart INKA tegen aanspraken van derden die voortvloeien uit enigerlei inbreuk op de in dit artikel genoemde rechten en OPDRACHTNEMER zal INKA alle schade vergoeden die daarvan het gevolg is.
27.4 Alle intellectuele eigendomsrechten met betrekking tot alle materialen, methodes, gegevens, tekeningen, informatie, verslagen, know-how, uitvindingen, handelsgeheimen, verbeteringen, technieken en andere resultaten, alsmede bijbehorende documentatie, die in verband met of als gevolg van enige relatie (waaronder de OVEREENKOMST) tussen INKA en OPDRACHTNEMER ontstaan, berusten vanaf het moment van totstandkoming uitsluitend bij INKA. OPDRACHTNEMER draagt, voor zover nodig, bij voorbaat onvoorwaardelijk en om niet die intellectuele eigendomsrechten over aan INKA, welke overdracht INKA aanvaardt. Indien voor de overdracht of de aantekening in relevante registers een akte, dan wel een andere formele handeling noodzakelijk is, zegt OPDRACHTNEMER reeds nu voor alsdan zijn onvoorwaardelijke medewerking daaraan toe, respectievelijk geeft nu reeds voor alsdan onherroepelijk volmacht aan INKA die overdracht dan wel aantekening (of andere formele handeling) te doen bewerkstelligen.
Artikel 28 – Verwerking van persoonsgegevens
28.1 Indien en voor zover INKA persoonsgegevens in de zin van artikel 1 sub a van de Wet bescherming persoonsgegevens (dan wel artikel 4 sub 1 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming) deelt met OPDRACHTNEMER ten behoeve van de uitvoering van de OVEREENKOMST, garandeert OPDRACHTNEMER de persoonsgegevens in overeenstemming met de Wet bescherming Persoonsgegevens (dan wel de Algemene Verordening Gegevensbescherming) te verwerken.
28.2 OPDRACHTNEMER is gehouden om de rechten van de betrokkenen (de geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon van wie persoonsgegevens verwerkt worden) te respecteren en conform de vereisten die voortvloeien uit de Wet bescherming persoonsgegevens, dan wel de Algemene Verordening Gegevensbescherming, te behandelen. Indien OPDRACHTGEVER persoonsgegevens van betrokkenen deelt met derden, zal zij de betrokkenen daarover informeren.
28.3 OPDRACHTNEMER zal alle noodzakelijke technische- en organisatorische maatregelen implementeren benodigd om de bescherming van de persoonsgegevens en het voorkomen van een datalek optimaal te garanderen. De maatregelen zullen, met inachtneming van de stand der techniek en de kosten gemoeid met de implementatie en de uitvoering van de maatregelen, een passend beschermingsniveau verzekeren, zulks met in achtneming van de risico’s die het verwerken van de persoonsgegevens, meebrengen.
Artikel 29 – Hulpmiddelen
29.1 Door INKA ter beschikking gestelde dan wel door OPDRACHTNEMER in het kader van de OVEREENKOMST aangeschafte of vervaardigde tekeningen, berekeningen, modellen, mallen, gereedschappen, componenten, specificaties en overige hulpmiddelen blijven eigendom van INKA c.q. worden eigendom van INKA op het moment van aanschaf of vervaardiging.
29.2 OPDRACHTNEMER is verplicht de in het vorige lid bedoelde hulpmiddelen te merken als herkenbaar eigendom van INKA, deze in goede staat te houden en voor zijn rekening te verzekeren – waarbij INKA als verzekerde wordt aangeduid – tegen alle risico’s zolang hij ten aanzien van die hulpmiddelen als houder voor INKA optreedt. Het is OPDRACHTNEMER niet toegestaan enige aanduiding op de hulpmiddelen omtrent eigendomsrechten van INKA te verwijderen of te wijzigen.
29.3 De hulpmiddelen zullen aan INKA worden geretourneerd op diens eerste verzoek dan wel tegelijkertijd met de (laatste) levering van de zaken waarop de hulpmiddelen betrekking hebben.
29.4 Hulpmiddelen die door OPDRACHTNEMER bij de uitvoering van de OVEREENKOMST worden gebruikt worden op eerste verzoek van INKA ter goedkeuring aan de INKA voorgelegd.
29.5 OPDRACHTNEMER zal de hulpmiddelen niet (doen) aanwenden voor of in verband met enig ander doel dan de uitvoering van de OVEREENKOMST.
29.6 Op eerste verzoek van INKA dient OPDRACHTNEMER INKA door middel van een status-overzicht te informeren over het aantal en de hoedanigheid van de hulpmiddelen van INKA die OPDRACHTNEMER onder zich heeft.
29.7 Indien INKA zaken ter beschikking stelt aan OPDRACHTNEMER ter verwerking, vereniging of vermenging met zaken die geen eigendom van INKA zijn, dan wordt INKA eigenaar van de aldus ontstane zaken op het moment van verwerking, vereniging of vermenging.
29.8 Indien OPDRACHTNEMER in gebreke blijft om aan de verplichtingen op grond van dit artikel (29) te voldoen, kan INKA onder meer de betaling opschorten totdat aan deze verplichting is voldaan.
Artikel 30 – Overmacht
30.1 Ingeval van overmacht aan de zijde van een partij wordt de nakoming van de OVEREENKOMST geheel of gedeeltelijk opgeschort voor de duur van de overmachtperiode, zonder dat partijen over en weer tot enige schadevergoeding terzake gehouden zijn. Indien de overmachttoestand langer duurt dan dertig (30) dagen, heeft de andere partij het recht de OVEREENKOMST door middel van een aangetekend schrijven met onmiddellijke ingang en zonder rechtelijke tussenkomst te ontbinden, zonder dat daarbij enig recht op schadevergoeding zal ontstaan. Onder overmacht aan de zijde van OPDRACHTNEMER wordt in ieder geval niet verstaan: gebrek aan PERSONEEL, stakingen, wanprestatie van door OPDRACHTNEMER ingeschakelde derden, uitval van hulpmaterialen, of liquiditeits- c.q. solvabiliteitsproblemen bij OPDRACHTNEMER.
Artikel 31 – Ontbinding
31.1 INKA is bevoegd naar zijn keuze de uitvoering van de OVEREENKOMST geheel of gedeeltelijk op te schorten of de OVEREENKOMST geheel of gedeeltelijk door een schriftelijke verklaring zonder rechtelijke tussenkomst (en met onmiddellijke ingang) te ontbinden (zonder dat INKA gehouden zal zijn tot enige schadevergoeding of tot naleving van enige verplichtingen in het kader van een overeengekomen bonusregeling en/of verrekening van kortingen en onverminderd de overige aan INKA toekomende rechten) in het geval van:
- een tekortkoming door OPDRACHTNEMER in de nakoming van (één van) zijn verplichtingen uit hoofde van de OVEREENKOMST;
- (een aanvraag tot) surséance van betaling of (een aanvraag tot) faillietverklaring van OPDRACHTNEMER;
- onder curatelestelling of onder bewindstelling van OPDRACHTNEMER;
- verkoop of beëindiging van de onderneming van OPDRACHTNEMER;
- intrekking van vergunningen van OPDRACHTNEMER die voor de uitvoering van de OVEREENKOMST noodzakelijk zijn; of
- beslag op een belangrijk deel van de bedrijfsmiddelen van OPDRACHTNEMER.
31.2 Alle vorderingen die INKA in de hierboven genoemde gevallen op OPDRACHTNEMER mocht hebben of verkrijgen, zullen terstond en ten volle opeisbaar zijn.
Artikel 32 – Overdracht
32.1 De rechten en verplichtingen van OPDRACHTNEMER die voor hem uit de OVEREENKOMST voortvloeien zijn geheel noch gedeeltelijk aan derden over te dragen noch zijn deze te bezwaren met beperkte rechten, zonder voorafgaande schriftelijke toerstemming van INKA.
32.2 Het verbod als opgenomen in dit artikel heeft goederenrechtelijke werking in de zin van artikel 3:83 lid 2 BW.
32.3 OPDRACHTNEMER zal de uitvoering van zijn verplichtingen uit de OVEREENKOMST geheel noch gedeeltelijk aan derden uitbesteden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van INKA.
Artikel 33 – Maatschappelijk verantwoord ondernemen
33.1 OPDRACHTNEMER garandeert dat hij alle toepasselijke wet- en regelgeving op het gebied van milieu, welzijn van werknemers en de bescherming van kinderen na zal leven. Voorts garandeert OPDRACHTNEMER dat hij zich aan geen enkele vorm van discriminatie en/of corruptie zal schuldig maken. OPDRACHTNEMER is gehouden vast te leggen en op aanvraag van INKA aan INKA beschikbaar te stellen een overzicht van de verwachte en gerealiseerde kwantiteit aan emissie van CO2-gassen (CO2 footprint) als gevolg van de uitvoering van haar verplichtingen onder de OVEREENKOMST. OPDRACHTNEMER zal in redelijkheid naar beste inzet medewerking verlenen en inspanningen verrichten in het kader van door INKA aan OPDRACHTNEMER voorgestelde duurzaamheidsverbeteringen.
Artikel 34 – Ongeldigheid van een of meer bepalingen
34.1 De ongeldigheid van een bepaling uit de OVEREENKOMST en / of uit deze ALGEMENE VOORWAARDEN heeft geen gevolgen voor de geldigheid van de overige bepalingen van de OVEREENKOMST en / of deze ALGEMENE VOORWAARDEN.
34.2 Indien en voor zover een bepaling uit de OVEREENKOMST en / of uit deze ALGEMENE VOORWAARDEN ongeldig, of onder de gegeven omstandigheden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar mocht zijn, geldt tussen partijen een bepaling die alle omstandigheden in aanmerking genomen aanvaardbaar is.
Artikel 35 – Toepasselijk recht en bevoegde rechter
35.1 De rechtsverhouding tussen INKA en OPDRACHTNEMER wordt beheerst door uitsluitend Nederlands recht, zulks met uitsluiting van het Weens Koopverdrag.
35.2 Alle geschillen – daaronder begrepen die geschillen, die slechts door een der partijen als zodanig worden beschouwd – die naar aanleiding van de OVEREENKOMST, van overeenkomsten die daarvan een uitvloeisel zijn of van deze ALGEMENE VOORWAARDEN, tussen INKA als opdrachtgever en OPDRACHTNEMER als onderaannemer mochten ontstaan, worden beslecht op de wijze zoals in de HOOFDOVEREENKOMST is voorzien ten aanzien van eventuele geschillen tussen PRINCIPAAL en INKA.
35.3 Alle overige geschillen – daaronder begrepen die geschillen, die slechts door een der partijen als zodanig worden beschouwd – die naar aanleiding van de OVEREENKOMST, van overeenkomsten die daarvan een uitvloeisel zijn of van deze ALGEMENE VOORWAARDEN, tussen INKA als koper en OPDRACHTNEMER als verkoper mochten ontstaan, worden exclusief beslecht door de bevoegde rechter te Amsterdam.
Artikel 36 – Slotbepaling
36.1 De Nederlandstalige tekst van deze ALGEMENE VOORWAARDEN vormt de enige authentieke tekst. Bij afwijking tussen de Nederlandstalige tekst en een vertaling in een buitenlandse taal prevaleert de Nederlandstalige tekst.